Házilagos szerelés

Csaptelepek

A köznapi szóhasználat a szelepeket is csapoknak nevezi. Egyenletes zárást és nyitást tesznek lehetővé, így a csőben áramló víz mennyiségének szabályozására is alkalmasak. Egy szeleppel csak a hideg vagy csak a meleg víz nyitása vagy zárása lehetséges.
A zárást biztosító részek: 

- a szeleporsó,
- a szelepülés és
- a tömlőszelence.

A szelepházak sárgarézből vagy bronzból készülnek, felületüket pedig általában nikkelezik vagy krómozzák. A fogantyúkat alumíniumból és műanyagból is készítik. Több szelepet egyesítő szerelvények a csaptelepek, amelyek alkalmasak a hideg és a meleg víz keverésére is. Lehetnek:

- karos kivitelűek: a kar fel és le mozgatható,ezáltal szabályozható a víz mennyisége. A kar jobbra, ill. balra forgatásával a víz hőmérséklete állítható be.
- kétfogantyús kivitelűek: a fogantyú elforgatásával lehet a víz hőmérsékletét szabályozni.

A modern csaptelepek készülhetnek infravörös érzékelővel, amely a kezünket a csaptelep elé tartva megnyitja, a kezünket elvéve elzárja a csapot. Némely csaptelep forrázás elleni védelemmel ellátott, ahol egy beépített érzékelő szabályozza az átfolyó víz hőmérsékletét.

Tartályok és az úszószelepek típusai, működési elvük

Az öblítő szerkezetek burkolata lehet horganyzott, zománcozott acéllemez, fajansz vagy műanyag. Régebbi megoldás a felül elhelyezett tartály. Legkorszerűbb megoldás a falba épített tartály. A falon kívül csak az öblítést szabályzó nyomótalp található. Ez manuálisan és elektronikusan is működtethető. Előnye, hogy zajtalan. Az öblítőtartályt közvetlenül a WC mögött is elhelyezhetik (monoblokk néven kerül forgalomba). A vízöblítés megoldható közvetlenül a vízvezeték-hálózatba csatlakozószeleppel vagy golyós csappal. Kezelhető nyomó- vagy elforgatós karral, esetleg nyomógombbal. Az úszószelepek 3 fő típusa terjedt el gyakrabban:

  • Jakab-szelep: főleg rézből készül. A víz folyását dugattyú szabályozza, melyet egy kis gumi tömítőgyűrű tart agy aljzathoz. 
  • Új Jakab-típusú szelep: nincs olyan alkatrésze, amely kapcsolatba kerülne a vízzel, ezért a víznyomás nem teheti olyan könnyen tönkre.
  • A csendesített vízbefolyású szelep a leggyakoribb megoldás napjainkban. Lehet oldalsó beömlésű vagy függőleges vezetékű, attól függően, hogy hol lép a tartályba a víz. A folyókar végén egy gumi tömítőgyűrű található, ez zár el egy kis szivárgó lyukat a szelep elején. A szelep tömítőgyűrűjét így a víznyomás zárja el. A szelep belsejében fátyolszövet szűrő található. (sulinet)